Binnen ons situationele grondbeleid geven we uitvoering aan:
- Het woonbeleid;
- De omgevingsvisie;
- Het Regionaal Programma Werklocaties Achterhoek 2024-2028 (RPWA).
Daarbij zijn we actief in:
- de energietransitie;
- transities in de landbouwsector;
- landschapsontwikkeling;
- maatschappelijke voorzieningen;
- infrastructurele projecten;
- migratie en integratie .
We werken vanuit de Nota Grondbeleid en Bovenwijkse voorzieningen
In februari 2023 stelde u als raad de Nota Grondbeleid en de Nota Bovenwijkse voorzieningen vast. Deze nota's ondersteunen de uitvoering van de omgevingsvisie.
We ondersteunen private initiatiefnemers en maatschappelijke partners
We maken maatwerkafspraken en leggen die vast in zogenaamde anterieure overeenkomsten waarbij het wettelijk kostenverhaal, bijdragen aan de reserve Bovenwijkse voorzieningen en andere contractuele afspraken gewaarborgd blijven. Verkopen we zelf bouwgrond dan is het kostenverhaal al verwerkt in de grondprijs.
We werken met modellen aan grondexploitaties
In de Nota Grondbeleid 2023 kiezen we, waar nodig, voor een actievere rol bij gebiedsontwikkelingen. Door actief op te treden op de grondmarkt oefenen we meer invloed uit op het realiseren van onze ambities. Voor projecten waarin de gemeente actief optreedt stellen wij grondexploitaties vast.
Voor een verdere professionalisering van onze bedrijfsvoering is het werken met behulp van een grondexploitatiesysteem belangrijk. Voor het modelmatig werken is een digitaal grondexploitatiesysteem (GREX-manager) operationeel. Door het grondexploitatie-systeem te koppelen aan de gemeentelijke financiële administratie is het mogelijk om periodiek inzicht te geven in de voortgang van de projecten. Uitgangspunt is een minimaal budgetneutraal exploitatieresultaat. De risico’s die daarbij horen zijn onvermijdelijk, maar met het modelmatig werken goed inzichtelijk en beheersbaar te maken.
We ontwikkelen een Meerjaren Perspectief Ontwikkellocaties (MPO)
Met een MPO maken we voor meerdere jaren het financiële effect van alle gebiedsontwikkelingen inzichtelijk. Dit geeft inzage in de financiën, te treffen beheersmaatregelen voor de risico’s en de ontwikkelingen van de voorzieningen en de reserve Bovenwijkse Voorzieningen.
We gebruiken de reserve Bovenwijkse voorzieningen
Ieder ruimtelijk project doet een afdracht aan de reserve Bovenwijkse voorzieningen. Vanuit deze reserve betalen we de bovenwijkse kosten, die niet direct toerekenbaar zijn aan de ontwikkeling. In de programmering voor de komende 10 jaar houden we rekening met bovenwijkse investeringen voor bijvoorbeeld:
- Infrastructuur
- Slimme economie
- Sterke dorpen
- Gezonde leefomgeving
- Energie en Klimaat
- Landschappelijke kwaliteit
We maken de nota Gronduitgiftebeleid
Bij actief optreden van de gemeente op de grondmarkt, hoort ook de verkoop van kavels. Dit zijn de opbrengsten binnen de grondexploitatie. Voor de verdere professionalisering van de organisatie ontwikkelen we een nota Gronduitgiftebeleid. In 2025 leggen we dit ter vaststelling aan u als raad voor.